De werkwijze van Twisted Wood

Ik probeer zoveel mogelijk te werken met hout uit de regio dat vrijkomt bij velling, snoei- en dunningswerkzaamheden. Dit is dus hout wat niets te maken heeft met houtkap (in houtoogsttechnische redenen), maar het restproduct van onderhoud en beheer van houtige opstanden.

Hout straalt karakter uit, ieder product is uniek

Mooi hout en takken die vrijkomen na snoei- en kapwerkzaamheden kan ik gebruiken voor mijn meubels. De vormen van de takken of de structuur van de bast kan voor mij inspiratie zijn.  Dit betekent dat er veel tijd zit in het uitzoeken van geschikt materiaal en een passende constructie. Wat ik er mooi aan vind is dat het materiaal karakter uitstraalt en ieder product daardoor weer uniek wordt; en dat het gemaakt word van materiaal dat anders versnipperd of afgevoerd zou worden als brandhout.

Selectie op locatie

Het wordt op de locatie (bos of erf) opgeladen voor transport. Dit wil niet zoals gewoon afvoeren, omdat de takken niet klein (zonder zijtakken) gezaagd mogen worden. Dat kan betekenen dat ik een paar keer moet rijden. Ook als er weinig tijd is om het op locatie te selecteren (er staat een hele ploeg op me te wachten) neem ik de takken voor de zekerheid mee. Het materiaal krijgt een eerste grove bewerking naar gelang de eindbestemming. De lengtes worden ruim genomen. Een grove indicatie van het meubel wordt neergezet om te kijken wat en hoe het mooi bij elkaar past. Hier kan ik nog wat spelen met de vormgeving en de afmetingen van het materiaal. Omdat vers hout gemakkelijk te bewerken is met handgereedschap, worden die bewerkingen eerst gedaan. Pen-en-gat verbindingen moeten droog zijn voor montage, maar ook als de bast blijft zitten moet het hout heel rustig drogen om scheuren tegen te gaan.

Ambachtelijk werk: houtbewerking met handgereedschap

Bewerkingen worden veelal met handgereedschap gemaakt, gewoonweg omdat rond en kronkelig hout niet op machines wil/mag. Er worden geen spijkers of schroeven gebruikt om het geheel in elkaar te houden, tenzij het demontabel moet zijn. Het hout wordt afgewerkt met (lijn)olie en/of was.

Home    
Impressie    
Hout ontwerpen    
    Binnenmeubels
    Tuinmeubels
    Keukengerei
    Wandelstokken
    Deurknoppen
    Op maat
 Ornamenten    
Handwerk    
    Houtsnijwerk
    Handgemaakt papier
    Vilt
Workshops    
Over Twisted Wood    
Blog    
Werkwijze
 
 
Meer informatie?
Vul hier het contactformulier in.

Wil jij een uniek houten ontwerp op maat?

Maak een afspraak

Bekijk hier de unieke meubels van Twisted Wood​

 bekijk assortiment

De Twisted agenda

Bekijk hier onze agenda


Heb je vragen? Neem gerust contact op

 info@twistedwood.nl
social media twisted woodKarin Edens van Twisted Wood

Facebook Twisted Wood Twitter Twisted Wood LinkedIn Twisted Wood Youtube Twisted Wood

Twisted Wood
Twisted WoodTwisted WoodTwisted Wood
woodend
hout