Blog

Hieronder vindt je interessante Twisted blogs over onze werkzaamheden! Eens in de zoveel tijd verschijnt er een leuke blog. Kijk daarom vooral nog eens op deze pagina!

Het slijpen van een bijl

Vindt jij het ook zo vervelend om steeds een ander te vragen om het te doen? Een gereedschapsslijper is niet altijd in de buurt, en u bent uw bijl steeds weer een poosje kwijt.
Mocht je het dan nog niet zien zitten om zelf te doen? Neem contact op. Ik help je graag.

De voorbereiding

Houtsnijwerk bij Twisted WoodOm een stompe bijl te slijpen, zekert men de kop zo, dat men de handen vrij heeft. De bijlkop kan op de werkbank geklemd worden met een lijmklem. of in het veld naast een liggende stam gelegd worden met de kop naar beneden. Maak eventueel van een stuk dik leer of multiplex een beschermplaatje voor aan het handvat van de vijl. Draag voor jouw veiligheid handschoenen of gebruik een beschermplaatje op de vijl. Zo loop je tijdens het scherpen geen blessures op.

Het wetten

Bij het wetten is het moeilijk om de bijlkop steeds in de goede hoek te houden. Daarom is het gemakkelijker om de bijlkop plat op de werkbank te leggen en met de wetsteen te bewegen. Dit kan met een gewone steen met een grove en fijne kant. In de handel zijn ook speciale stenen voor bijlen, deze zijn rond en hebben een groef in de rand voor betere grip. Ook deze steen heeft een grove en fijne kant. Werk de snede af door met cirkelvormige bewegingen langs de snede te wetten. De sporen van de vijl zijn glanzend, door het wetten krijgen ze langzamerhand een grauwe kleur. Langzamerhand oefenen we minder druk uit bij het wetten. Als beide kanten egaal gewet zijn, veegt men de bijl schoon. Herhaal deze procedure met de fijne wetsteen.

Polijsten

Door de snede te polijsten wordt het werken met de bijl lichter. Het is niet perse noodzakelijk, maar als men het regelmatig bijhoudt, hoeft men ook minder te wetten en vijlen. Het maakt het werk net weer iets lichter, net zoals bij gutsen (houtsnijwerk). Polijsten kan met een machine waarop een katoenschijf gemonteerd is. Met wat polijstpasta kan men de snede heel fijn nabewerken door het bijlblad in de draairichting van de schijf te bewegen. Er ontstaat een glimmend oppervlak. Als er geen machine bij de hand is, kan ook met een brede leren riem gepolijst worden. Ook hier is het gunstig om polijstpasta te gebruiken. De bijl wordt over de riem gestreken in een trekkende beweging (de snede mag niet in het leer happen)

Na het werk

Schoonmaken: een bijl maak je na gebruik schoon. Hierdoor gaat hij langer mee. Met een heet sopje kun je hars van de bijl verwijderen. Het blad kun je vervolgens lichtjes insmeren met lichte olie of vaseline. Bescherm de snede door een bijlhoesje. Zo kan niemand zich bezeren en kan de bijl ook niet beschadigen door andere voorwerpen.

 

 

 

 

Home    
Impressie    
Hout ontwerpen    
    Binnenmeubels
    Tuinmeubels
    Keukengerei
    Wandelstokken
    Deurknoppen
    Op maat
 Ornamenten    
Handwerk    
    Houtsnijwerk
    Handgemaakt papier
    Vilt
Workshops    
Over Twisted Wood    
Blog    
Werkwijze
 
 
Meer informatie?
Vul hier het contactformulier in.

Wil jij een uniek houten ontwerp op maat?

Maak een afspraak

Bekijk hier de unieke meubels van Twisted Wood​

 bekijk assortiment

De Twisted agenda

Bekijk hier onze agenda


Heb je vragen? Neem gerust contact op

 info@twistedwood.nl
social media twisted woodKarin Edens van Twisted Wood

Facebook Twisted Wood Twitter Twisted Wood LinkedIn Twisted Wood Youtube Twisted Wood

Twisted Wood
Twisted WoodTwisted WoodTwisted Wood
woodend
hout